Wanneer wordt jaloezie een probleem?

Jaloezie is een normale emotie die iedereen wel eens kan ervaren. Het kan optreden wanneer iemand denkt dat er een bedreiging is voor een relatie, bezit of status. Jaloezie kan een probleem worden wanneer het de neiging heeft om te intens te worden of wanneer het de kwaliteit van iemands leven beïnvloedt op een negatieve manier. Hier zijn enkele tekenen dat jaloezie een probleem kan zijn.

  • Obsessief denken. Als je jezelf constant afvraagt wat je partner aan het doen is, of als je constant bezig bent met de gedachte dat iemand anders meer succesvol of gelukkig is dan jij, dan kan het zijn dat je obsessief denkt.
  • Controle. Als je probeert de ander te controleren om je eigen onzekerheden en jaloezie te beheersen, dan kan dit leiden tot problematische situaties in relaties en sociale interacties.
  • Fysieke symptomen. Wanneer jaloezie leidt tot fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, buikpijn of angst, kan het je gezondheid beïnvloeden.
  • Isolatie. Wanneer jaloezie leidt tot het afsluiten van anderen, kan dit resulteren in isolatie en het gevoel hebben dat je niet in staat bent om anderen te vertrouwen.
  • Schade aan relaties. Jaloezie kan leiden tot wantrouwen en beschuldigingen, en kan de kwaliteit van relaties beïnvloeden en deze zelfs beschadigen.
  • Extreme reacties. Als je reacties op situaties onredelijk of overdreven zijn, kan dit een teken zijn van problematische jaloezie.
  • Verandering in gedrag. Als je gedrag verandert als gevolg van jaloezie, bijvoorbeeld het vermijden van situaties waarbij je geconfronteerd wordt met triggers, kan het zijn dat jaloezie een probleem is geworden.

Als je merkt dat jaloezie een probleem voor je begint te worden, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om beter om te gaan met deze emoties en je helpen manieren te vinden om ze onder controle te houden.

Blogs

Jaloezie kan zich uiten op verschillende terreinen, niet alleen tussen partners. Hier zijn een paar blogs met voorbeelden van jaloezie.

Boeken

Iedereen die een relatie heeft, heeft weleens last van jaloerse gevoelens. Toch heeft de een er meer last van dan de ander. Ervaar je geregeld jaloezie, dan kan dat in je dagelijkse leven flink in de weg zitten en problemen met je partner veroorzaken. Hoe jaloers ben je eigenlijk? En is je jaloezie nog wel redelijk? En wat doe je als je een hele jaloerse partner hebt?

Pieternel Dijkstra beschrijft in Van A tot GGZ - Omgaan met ziekelijke jaloezie verschillende soorten jaloezie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn gelukkig niet alle soorten jaloezie slecht. Dijkstra geeft testjes om erachter te komen in hoeverre je last hebt van deze verschillende soorten jaloezie of daar gevoelig voor bent. Aan de hand van cases uit de praktijk vertelt ze hoe je beter om kunt gaan met vervelende jaloerse gevoelens, zowel met die van jezelf als die van je partner. Beter omgaan met jaloezie zal meer harmonie in je relatie brengen.

Nog meer beperkende banden verbreken is het logische vervolg op het eerste boek van Phyllis Krystal (beperkende banden verbreken) en bevat diepergaander informatie die kan worden gebruikt om ons te bevrijden van de meer complexe systemen die ons gedrag bepalen. Wordt in haar eerste boek ingegaan op uiterlijke factoren die ons leven beinvloeden (zoals onze ouders en familie, leraren op school, partners en vrienden), in dit vervolg wordt vooral ingegaan op de innerlijke factoren die ons beperken zoals erfelijke dagelijkse gewoonten (dingen die we automatisch doen zonder erfelijke dagelijkse gewoonten (dingen die we automatisch doen zonder er over na te denken en die we als vanzelfsprekend hebben aangenomen), onze rol in het rollenspel van het dagelijks leven, ons geloof en bijgeloof, angst voor onbespreekbare taboe's, (oude) vooroordelen en algemene angsten die we blindelings overnemen van onze ouders of onze omgeving. In dit boek maakt Phyllis Krystal ons duidelijk volgens welk 'geërfd' patroon wij handelen; zij helpt ons om ons van deze 'innerlijke beperkende banden' te bevrijden en biedt ons hiermee ook de mogelijkheid om te leren de vader of moeder te worden die we eigenlijk zelf hadden willen hebben. Nog meer Beperkende Banden Verbreken is een zeer effectief handboek voor zelfinzicht en biedt toegang tot een prettige en harmonische levensstijl voor zelfverzekerde mensen.
De zeven hoofdzonden blijven door de eeuwen heen boeien. Ze zijn de meest in het oog lopende gedragsvormen die het eigen leven en dat van anderen kunnen verstoren, en die je niet zo makkelijk onderkent. Het liefst zou je ze negeren. Ze tonen vaak de zwakheden waarop anderen je aanspreken. De zeven hoofdzonden zijn een raster om eigen gedrag en dat van anderen aan de kaak te stellen. Toch hebben sommige ook aantrekkelijke kanten, denk aan wellust en gulzigheid. Andere, zoals jaloezie en woede, zijn zonder meer lastig voor anderen en jezelf. Maar de omgang met mensen die lijden aan hebzucht of hoogmoed, kan een verschrikking zijn. De meest rampzalige ondeugd echter is die van de onverschilligheid. In dit boek worden de zeven hoofdzonden beschreven als misvormde deugden en wordt de ellende die ze je bezorgen aan de orde gesteld, maar ook hoe je ze omvormt tot ware deugden die je tot een aangenaam mens voor anderen maakt en tot geluk leiden.
Geplaatst door .