te koop op bol.com, klik op de links (cover)
Titel Boekbeschrijving
Niven staat voor 80% groenten en 20% vlees of vis. Niven laat zien hoe je 80/20 breder kunt toepassen. Bijvoorbeeld door 80% biologisch te kopen en 20% gangbaar. Of 80% uit je eigen regio te halen en 20% van ver. In 70 recepten verdeeld over vijf hoofdstukken Ė vegetarisch, vlees, vis, schelp- en schaaldieren, vocktails en desserts Ė bewijst Niven dat koken met groenten in de hoofd in plaats van bijrol Šlles behalve saai is.
De schrijfster, die o.a. de website www.devegetarier.nl onderhoudt, probeert gezonde en vegetarische gerechten te combineren met creatieve en snel te bereiden gerechten. Ze zijn een combinatie van de Italiaanse, oosterse en Nederlandse keuken. De recepten variŽren van ontbijt tot diner en zoete gerechten, budgetkoken en slimme kliekjes. Elk recept begint met een zeer persoonlijke toelichting en duidelijke ingrediŽntenlijst. Sommige gerechten bevatten totaal geen dierlijke producten, andere wel. De receptuur is geschreven voor de ervaren kok waarbij keukentermen zoals stoven, smoren en fruiten door elkaar worden gebruikt. Het gezonde komt terug in de ruime hoeveelheid groentes.
Deze Nederlandstalige editie van Bittmans veel geprezen How to cook everything vegetarian heeft de titel De dikke vegetariŽr meegekregen en dat is niet zonder reden! "De dikke" zoals wij hem liefkozend zijn gaan noemen, telt maar liefst 1008 pagina's en bevat ruim 2000 vegetarische recepten. Bittman staat bekend om zijn fijne no-nonsens recepten die zo duidelijk zijn beschreven dat zelfs de meest onervaren hobbykok in een handomdraai de heerlijkste vegetarische variaties op tafel...
Eigentijds vegetarisch is een waar vegetarisch avontuur: deze gerechten brengen je bijna letterlijk in een andere wereld! De jonge Grieks-Britse Maria Elia heeft in dit boek recepten bijeengebracht vol sensationele smaken, kleuren en samenstellingen, waarin groenten uiteraard de hoofdrol spelen.
Op een heuvel in een olijfboomgaard in UmbriŽ, ItaliŽ staat de Azienda Agrituristica Montali: het beste vegetarische hotel ter wereld. Hier serveren Alberto Musacchio en zijn vrouw Malu Siműes authentieke Italiaanse vegetarische gerechten waar je je vingers bij aflikt. Dit is vegetarisch koken op zijn best - culinair, innovatief en opwindend!
Antoinette Hertsenberg (bekend van de TROS-programma's Radar en Opgelicht) belandde geheel toevallig in dit hotel, en raakt geÔnspireerd:
Antoinette Hertsenberg is samen met haar man en senator van de PvdD Niko Koffeman initiatiefnemer van het online platform www.devegetarier.nl en co-auteur van de bestseller Vegeterranean. Nadat zij ooit een schokkende reportage over de bio-industrie zag, besloot zij vegetariŽr te worden.
De vegetarische recepten ogen heerlijk, verfijnd en inspirerend. Wat het boek echter extra bijzonder maakt is de schitterende fotografie van Anna de Leeuw en de zeer fraaie vormgeving en afwerking van het boek.
Het vleesloze recept is in opmars. Het aantal vegetariŽrs ligt rond de 10% van de bevolking, en onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 30% van de Nederlanders 1 tot 3 dagen per week iets anders dan vlees eet.
Inspelend op deze groeiende behoefte verzamelde Joost Drenthe 150 succesrecepten uit zijn eigen vegetarische keuken; zijn 33 jaar ervaring met vegetarisch koken en zijn uitgangspunt dat eten vooral heel lekker, gezond én niet moeilijk te bereiden moet zijn, staan garant voor smakelijke en snelle vleesvervangers.
Veel mensen die een of meer dagen een vleesloze maaltijd willen bereiden staan voor de vraag hoe ze de hartige plaats op het bord kunnen invullen, dat is waar dit boek zich op richt. Joost geeft allerlei gerechten en maaltijden waar ook fervente vleeseters van zullen smullen.
De gerechten zijn allemaal te bereiden met de bekende ingrediŽnten uit uw keukenkastje, en de variatie is groot: champignonschotels, sojagerechten, eivariaties, fruitrecepten, flensjes en pizza’s, notenfantasiŽen en zelfs hartig gebak.
Verrukkelijke voorbeelden die laten proeven hoe smakelijk vegetarisch eten kan zijn.
Gevarieerd vegetarisch koken? Voor wie dat niet altijd even makkelijk is, ontwikkelde Lekker Gezond, tijdschrift over gezond eten en gezonde producten, vijftig smakelijke recepten zonder vlees of vis. Stuk voor stuk verrassend van smaak, rijk aan de juiste voedingsstoffen en evenwichtig in samenstelling.

Vegetarisch met groente en paddestoelen, met peulvruchten, noten of zaden, met granen, pasta of rijst; in Vegetarisch vindt u genoeg variatie om uw culinaire inspiratie mee op te frissen. En omdat gezondheid minstens zo belangrijk is als smaak, zijn alle recepten voorzien van kwalificaties als 'caloriearm', 'cholesterolverlagend', 'vezelrijk'. Bovendien geven we aan hoeveel koolhydraten, onverzadigde vetzuren en andere waarden een enkele portie bevat. Zo weet u wat u eet. Zo proeft u dat vegetarisch gezond en lekker kan zijn.

In dit boek vindt u een unieke verzameling van meer dan 500 inspirerende vegetarische recepten. VariŽrend van eenvoudige soepen, dips en salades tot stijlvolle hoofdschotels. Stap-voor-stap beschrijvingen geven inzicht in de beste bereidingswijze van groenten.
Of u nu de wok al jarenlang in uw keuken gebruikt of nog maar net, of u definitief gekozen heeft voor de vegetarische keuken of slechts nu en dan vlees van het menu schrapt, met de 40 heerlijke en trendy recepten in dit boek ontdekt u hoe gevarieerd en apart de vegetarische wok wel kan zijn. Proef en geniet van een lichte wontonsoep, pikant-zure groenten of een verrassende ratatouille uit het Verre Oosten! De ideeŽnkeuken: altijd een idee vooruit! Dankzij het handige overzicht vindt u in een oogopslag het geschikte gerecht: pikant, gefrituurd, licht, gemakkelijk, Stap voor stap uitgelegd: zelfs de meest verfijnde recepten zullen voor u geen geheimen meer kennen! Naast een duidelijke vermelding van de bereidingstijd en het aantal kilocalorieŽn per portie worden ook de belangrijkste eigenschappen van elk gerecht opgesomd. Extra: praktische tips, suggesties en uitleg bij de ingrediŽnten.

In Puur Natuurlijk weet Jonnie Boer, samen met zijn chef Sidney Schutte, weer te verrassen met zijn gedurfde kookkunst. In dit bijzondere kijk- en kookboek, met uitsluitend vegetarische gerechten, wordt gewerkt met regionale, seizoensgebonden, maar bovenal natuurlijke ingrediŽnten.
Vroeger at iedereen uit de natuur, het was de enige manier om te overleven. Jonnie en Sidney zien het als hun uitdaging om natuurlijke ingrediŽnten te selecteren die ook daadwerkelijk iets kunnen toevoegen aan het gerecht, zoals kamperfoelie, vlierbloesem, moerasspirea, zevenblad em watermunt. Creativiteit is daarbij het sleutelwoord.

Voor wie zich wil laten verrassen met geniale recepturen is Puur Natuurlijk dé inspiratiebron van het allerhoogste niveau.

In haar boek ‘Vegetarisch op zijn best’ besteedt culinair talent Jorun Verheyden uitgebreid aandacht aan de ingrediŽnten. Zij zijn immers bepalend voor een lekkere, gevarieerde èn gezonde keuken. Groenten zijn de primaire bron van alle gerechten en krijgen daarom de meeste aandacht. Daarnaast komen in het eerste deel ook bekende en minder bekende vleesvervangers, granen, rijst, oliŽn en smaakmakers aan bod.

De auteur hecht echter ook veel belang aan het koken volgens de seizoenen. In het tweede deel van dit boek bundelde ze daarom haar beste vegetarische recepten, gerangschikt volgens seizoen. Zodoende worden heel wat geheimen van de vegetarische kookkunst blootgelegd.

Sonja van de Rhoer combineert goede smaak met de juiste voedingsstoffen en creŽert zo smakelijke en fantasievolle gerechten. Zij geeft daarbij handige seizoensvariaties, bruikbare tips en uitgebreide productinformatie. Al de ingrediŽnten zijn goed verkrijgbaar, meestal gewoon in supermarkt, soms in natuurvoedingswinkels of op de biologische markt.
Een absolute must voor (beginnende) vegetariŽrs, als voor iedereen die een keer geen vlees wil eten. Ook voor wie vegetarische gasten krijgt, vormt dit boek een smaakvolle inspiratiebron!