Boeken over psychologische tests

bol.com review
Managers die willen of kunnen doorgroeien, worden in de sollicitatieprocedure meestal onderzocht met uiteenlopende managementtests. Het zijn voornamelijk psychologische tests en assessment center-opdrachten waarmee deze meest geteste groep op een testdag onder vuur wordt genomen. Dit boek laat de sollicitant niet alleen kennismaken met deze twee bekende varianten, het geeft ook een actueel overzicht van andere tests die bij de grotere testbureaus worden gebruikt. Daarnaast worden de achterliggende principes blootgelegd en krijgt de sollicitant voorbeelden van een groot aantal tests. De vele adviezen, waarschuwingen en trucs bieden alle kans om zowel de 'concurrent' als de tester in de selectieprocedure te slim af te zijn.
Psychologische diagnostiek: een plaatsbepaling. Psychologische diagnostiek is een wezenlijk onderdeel van de werkzaamheden van psychologen, pedagogen en andere professionals. In dit boek ligt de nadruk op de inhoudelijke en methodologische grondslagen van de psychodiagnostiek. Het biedt een historisch, theoretisch en methodologisch kader waarin de verschillende onderdelen van de psychodiagnostiek hun plaats krijgen en in hun onderlinge samenhang kunnen worden bestudeerd. Dit boek vervult daarom een integratieve funtie voor de verschillende (specialistische) cursussen op het gebied van de psychodiagnostiek.
De geschiedenis van de psychodiagnostiek komt aan de orde met aandacht voor de nog steeds actuele controverse 'klinische versus statistisch predictie'. Beschreven wordt de 'state of the art' van de psychologische diagnostiek binnen de sociale wetenschappen, de psychologieopleiding en de beroepspraktijk. Uiteraard wordt ruime aandacht besteed aan de psychodiagnostiek alsook aan het psychodiagnostisch proces.
Het centrale thema is de geldigheid van uitspraken over gedragingen, waarbij kwaliteitscriteria worden geformuleerd voor de psychologische theorie├źn en begrippen die worden gebruikt, de afbeelding daarvan in (testtheoretische of statistische) modellen en de bijbehorende meetinstrumenten of tests. Vervolgens passeren de diagnostiek van de persoon(lijkheid), van prestaties (intelligentie, geschiktheid) en van de psychologische omgeving de revue. Afgesloten wordt met een 'diagnose' van en dilemma's binnen de diagnostiek.
In Nederland worden jaarlijks zo'n 500.000 mensen psychologisch getest. Met behulp van deze volledig herziene editie van Het psychologisch onderzoek kunt u zich voorbereiden op alle mogelijke tests en assessmentopdrachten. Het boek geeft antwoord op de volgende vragen: wat is een test en aan welke eisen moet deze voldoen? Wat wordt er tijdens een testprocedure van u verwacht en wat zijn uw rechten? Daarnaast leert u de principes van veel gebruikte intelligentietests kennen, komt u te weten hoe een persoonlijkheidsvragenlijst werkt en leert u om te gaan met verschillende soorten vragen die u kunt verwachten tijdens een interview. U krijgt inzicht in vaak voorkomende assessment-opdrachten en u leert onder meer hoe u gesprekken met lastige medewerkers tot een goed einde kunt brengen. Dit leren houdt niet enkel theorie in; er zijn zeer veel realistische voorbeeldopgaven in het boek opgenomen zodat u erachter kunt komen waar uw sterke en zwakke punten liggen. Bovendien wordt uitgelegd waarom een bepaald antwoord goed is. Het boek is sterk leergericht en wil vooral vaardigheden en inzicht bijbrengen.
Assessment doen: hoe kom je voor de dag? Wat zit erin, wat haal je eruit? En bovenal: hoe werkt het voor jou?

Na het lezen van Assessment doen ­ Hoe werkt het voor jou? weet je niet alleen alles over assessments. Je leert ook hoe het assessment een waardevol onderdeel van je loopbaan kan zijn.

Het assessment kent tal van varianten: selectie-, ontwikkelings-, loopbaan- en outplacementassessments.

In Assessment doen beschrijven de auteurs de gang van zaken voor, tijdens en na een assessment. Hun benadering is daarbij uiterst praktijkgericht. Je kunt oefenen met intelligentietests en hun interviewvragen, je krijgt heldere aanwijzingen voor het invullen van persoonlijkheidsvragenlijsten en het uitvoeren van praktijksimulaties. Voor alle typen assessment geldt: voorbereiden heeft zin!