Test of u gezond eet

Het Voedingscentrum in Den Haag geeft tabellen van de aanbevolen hoeveelheid voedingsmiddelen voor kinderen, tieners en volwassenen. Op basis daarvan hebben we de dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen, benodigd voor een gezond en gemiddeld actief persoon van 12 jaar en ouder, op een rij gezet en er een interactieve test van gemaakt.
De test geeft feedback aan vier doelgroepen: gevarieerde eters, vlees eters, vegetariërs (die geen vlees en vis eten, maar wel zuivelproducten) en veganisten (die helemaal geen dierproducten gebruiken). De gevarieerde eter moet je zien als de eter die zich houdt aan de minimale aanbevelingen van het Voedingscentrum.
Via de test kun je direct vaststellen of je dagelijks via de voedingsmiddelen (bijvoorbeeld peulvruchten) voldoende voedingsstoffen (bijvoorbeeld koolhydraten) binnen krijgt.
Wanneer je daarvan echter afwijkt, kunnen we via de test niet bepalen of je dat voldoende compenseert. Raadpleeg in dat geval het Voedingscentrum of een diëtist.

Begin test

We leggen je de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen voor. Haal je op een gemiddelde dag deze hoeveelheid voedingsmiddelen, vink deze keuzes dan aan, anders niet. Na de laatste stelling krijg je automatisch de uitslag over de mate waarin jouw eetgewoonte overeenkomt met de aanbevolen hoeveelheid van de vier groepen.
Wanneer je een keuze maakt wordt het percentage overeenstemming met de aanbevolen hoeveelheid mogelijk vergroot. Aan de hoogte daarvan mag geen betekenis worden toegekend, aan de onderlinge verhouding wel: belangrijkere keuzes wegen zwaarder.

Voor elk van de vier groepen geldt: wanneer je als "gevarieerde eter" 100% scoort krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Bij andere uitslagen van deze test kan hierover geen 100% zekerheid gegeven worden. Raadpleeg in dat geval en voor een individueel advies het Voedingscentrum (vegetarische voeding) of een diëtist. Je kunt altijd bij je huisarts je bloed laten onderzoeken of het voldoende voedingsstoffen bevat. Het is natuurlijk geen ramp als je vindt dat je vegetariër bent, maar niet helemaal consequent bent en dus voor deze groep geen 100% scoort, zolang je maar 100% haalt bij "gevarieerde eter".
Door aan te klikken wat je niet hebt gekozen, kun je zien op welke punten je gezonder kunt eten.

Bedankt voor het invullen.
(Wanneer je op een link hebt geklikt en op deze pagina terugkomt en de scores zijn weg, klik dan opnieuw in een willekeurig hokje.).

Geplaatst door .

Privacy verklaring.