Wat kun je doen aan eenzaamheid?

Eenzaamheid kan een vervelend gevoel zijn dat invloed heeft op je welzijn. Hier zijn enkele suggesties om eenzaamheid te verminderen.

  • Breng tijd door met vrienden en familie. Plan activiteiten met vrienden en familie en creëer regelmatig tijd om bij te praten en samen leuke dingen te doen. Zelfs als het alleen maar gaat om een telefoongesprek of een videogesprek.
  • Zoek gemeenschapsactiviteiten. Word lid van een sportclub, vrijwilligersorganisatie of een andere gemeenschapsorganisatie waarbij je anderen kunt ontmoeten met dezelfde interesses.
  • Doe vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf nuttig te maken.
  • Zoek ondersteuning online. Er zijn online gemeenschappen en fora waar je andere mensen kunt ontmoeten en met hen kunt communiceren. Dit kan een goede manier zijn om contact te maken met anderen als je niet in staat bent om persoonlijk te ontmoeten.
  • Leer nieuwe vaardigheden. Neem lessen of ga naar workshops om nieuwe vaardigheden te leren. Dit kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf te ontwikkelen.
  • Zorg voor een huisdier. Het zorgen voor een huisdier kan een bron van gezelschap en troost zijn. Haal het dier uit een asiel. Dan help je ook de eenzaamheid van het dier op te lossen.
  • Zoek professionele hulp. Als je gevoelens van eenzaamheid aanhouden en je belemmeren in het dagelijks leven, kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut.

Onthoud dat het belangrijk is om actief te blijven en stappen te zetten om nieuwe verbindingen te maken. Verwacht niet dat je je eenzaamheid meteen oplost, maar wees geduldig en blijf proactief werken aan het opbouwen van relaties en verbindingen met anderen.

Boeken

Uitgangspunt van de auteurs Chopich en Paul, beiden ervaren psychotherapeuten, van het boek Eenzaamheid hoeft niet is dat ons 'innerlijke kind' in onze jeugd vaak te lijden heeft gehad onder onbegrip en dat de 'innerlijke volwassene' deze pijn niet goed heeft verwerkt en het innerlijke kind als het ware heeft weggedrukt. Ons innerlijke kind is een verwaarloosd en geïsoleerd kind geworden, met als gevolg: we lijden als volwassenen onder chronische eenzaamheid, een innerlijke gebrokenheid waar veel mensen moeilijk mee kunnen leven. We kunnen de breuk tussen beide delen van onszelf herstellen zodat er ruimte ontstaat voor een liefdevolle verhouding tussen 'kind' en 'volwassene'. Pas dan kan het kind zich in zijn oorspronkelijkheid doen gelden en kunnen we van uit ons werkelijke zelf in het leven gaan staan. Met praktische methoden en oefeningen geven de auteurs aan hoe we kunnen leren in contact te komen met ons 'innerlijke kind'. Er kan zo - letterlijk - een dialoog ontstaan, waaruit we uiteindelijk als innerlijk volwassen te voorschijn komen, omdat we met behulp van ons innerlijke kind de ik-weet-het-beter-houding van de geïsoleerde, egocentrische volwassene in onszelf hebben doorbroken.
bol.com review

Circa de helft van de bewoners van zorgcentra zegt zich eenzaam tot zeer eenzaam te voelen. Dit is een groot probleem voor de ouderen zelf, maar ook voor de medewerkers van het zorgcentrum die het probleem vaak wel zien, maar door allerlei oorzaken niet in staat zijn het op te lossen. Hoe kan eenzaamheid in het zorgcentrum worden gesignaleerd en wat is eraan te doen?

De uitgave Werken aan eenzaamheid is in eerste instantie bestemd voor zorg- en locatiemanagers, geestelijk verzorgers en activiteitenbegeleiders. Ook de overige medewerkers van zorgcentra die het welzijn van bewoners structureel willen verbeteren, kunnen er echter in meerdere opzichten hun voordeel mee doen.

De boeken hieronder zijn klassiekers, die onder meer eenzaamheid als bewuste keuze beschrijven.
In dit moderne sprookje vertelt de schrijver en vliegenier over zijn ontmoeting met de kleine prins. Wijs en relativerend zijn de mooie verhalen die de prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten die hij bezoekt. Heel subtiel worden, vooral wat betreft volwassenen, onder andere gezagsverhoudingen, menselijke relaties en solidariteit, kameraadschap en eenzaamheid, in een wat laconieke stijl aan de kaak gesteld, versterkt door 'naieve' illustraties in kleur van de schrijver zelf. Dit in 1943 geschreven klassieke werk is vanwege de hoge opvattingen van menselijke waarden ook voor deze tijd nog steeds van belang. Vanwege het heimwee van de auteur naar de kindertijd zal dit boek volwassenen aanspreken evenals kinderen die oog hebben voor symbolische waarden in het verhaal.
Jonathan Livingston Zeemeeuw is het verhaal van een meeuw die zijn meeuwenleven te beperkt vindt. Jonathan Livingston streeft naar iets hogers - ook letterlijk, door zo hoog en zo elegant en zo snel mogelijk te vliegen.
De meeuwenkolonie stoot de nieuwlichter uit, die het dan in zijn eentje moet redden.
Jonathan Livingston Zeemeeuw komt erachter dat verveling en angst en haat de redenen zijn dat een meeuwenleven zo kort is, en omdat hij dat alles niet kent, leidt hij inderdaad een lang en gelukkig leven.
Jonathan is het symbool van het verlangen naar onbegrensde vrijheid in de mens.
Geplaatst door .