Wanneer je te maken krijgt met een scheiding

Wanneer je meer wilt weten over (echt)scheiding, zijn er een aantal overwegingen die je in gedachten kunt houden.

  • Informeer jezelf. Lees over de verschillende juridische en praktische aspecten van scheiding, zoals alimentatie, de verdeling van eigendommen en de omgangsregeling met kinderen. Zoek naar betrouwbare bronnen, zoals overheidswebsites en websites van advocatenkantoren.
  • Praat met mensen. Zoek mensen op die al gescheiden zijn en vraag naar hun ervaringen. Zij kunnen je misschien tips geven of je helpen bij het vinden van een goede advocaat.
  • Denk na over je prioriteiten. Voordat je aan een scheiding begint, is het belangrijk om na te denken over wat voor jou het belangrijkst is. Bijvoorbeeld: wil je vooral een goede regeling voor de kinderen, of wil je vooral een eerlijke verdeling van de eigendommen?
  • Zoek professionele hulp. Overweeg om een advocaat of mediator in te schakelen om je te helpen bij de scheiding. Zij kunnen je adviseren over je rechten en plichten, en helpen bij het onderhandelen met je ex-partner.
  • Zorg voor jezelf. Scheiding kan emotioneel en mentaal erg zwaar zijn. Zorg goed voor jezelf door bijvoorbeeld te sporten, voldoende te slapen en praat met vrienden of familie over wat je doormaakt.
  • Wees geduldig. Scheiding kan lang duren en er kunnen tegenslagen zijn. Wees geduldig en blijf je focussen op wat voor jou belangrijk is.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke scheiding anders is en dat het belangrijk is om de juiste beslissingen te nemen voor jou en je gezin.

Door jezelf goed te informeren, hulp te zoeken en goed voor jezelf te zorgen, kun je het proces van scheiden beter aan en de juiste beslissingen nemen voor de toekomst.

Een bescheiden selectie van boeken

Nu bijna de helft van alle huwelijken eindigt in een scheiding is seriële monogamie meer de cultuur dan ‘tot de dood ons scheidt’. Veel mensen slepen de resten van eerdere huwelijken en relaties met zich mee. Als er gezamenlijke kinderen zijn, blijft de band noodgedwongen bestaan, gewenst of niet. Maar kinderloze ex-paren kunnen evenzeer verbonden blijven, door familie, zakelijke belangen of het sociale netwerk. Voor deze veranderde omgangsvorm heeft Djoeke Veeninga een nieuwe term geïntroduceerd “Het Nahuwelijk”.
bol.com review
In dit boek wordt de invloed van een echtscheiding op de daarbij betrokken kinderen besproken. Er worden suggesties gegeven voor een opvoedkundige aanpak die de kinderen zal helpen, zodat ze minder last zullen hebben van deze omstandigheid, ook al blijft het moeilijk een weg te vinden. Allerlei facetten komen aan bod, zoals bijvoorbeeld stiefouders. Ook worden de afzonderlijke leeftijdsfasen van het kind behandeld. Er is een duidelijke hoofdstukindeling. Dingen om te doen zijn in omkaderde stukjes aangegeven. De schrijvers hebben hun boek gebaseerd op gegevens uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 20.000 kinderen. Het boek is te beschouwen als een soort zelfhulpboek voor gescheiden ouders en professionele begeleiders.

Elk jaar verschijnen er tientallen boeken over echtscheiding, maar zelden wordt daarin aandacht geschonken aan de steeds groter wordende groep opa´s en oma´s die met echtscheiding van hun kinderen geconfronteerd worden. In dit baanbrekende boek wordt echtscheiding besproken vanuit de positie van zowel (groot)ouders als kleinkinderen. Aan de hand van theorie, praktische tips en voorbeelden uit de praktijk leren grootouders hoe ze hun eigen verdriet kunnen verwerken, maar vooral hoe ze hun (klein)kinderen beter kunnen begrijpen en helpen.

Marijke Sikkel (1942) studeerde kinder- en jeugdpsychiatrie aan de UvA. Ze heeft een praktijk in het Gooi, en daarnaast is ze werkzaam als scheidingsbemiddelaar.

Scheiden of blijven? Weinig vragen veroorzaken zoveel twijfel en slapeloze nachten als deze. Of je een langdurige relatie hebt of net iemand hebt gevonden, deze vraag is altijd actueel. Veel boeken proberen de breuk te lijmen. Het bijzondere van dit wijze en nuchtere boek is dat het duidelijk maakt waar je tussen kunt kiezen, en op welke gronden.

Mira Kirshenbaum heeft als relatietherapeute twintig jaar lang mensen geholpen bij het zoeken naar de beste oplossing. Haar kennis en ervaring bracht ze bijeen in deze praktische gids. Ze stelt alle cruciale vragen over je relatie:

  • Welke fouten kun je vergeven en welke niet?
  • Zullen de dingen die je dwarszitten beter of slechter worden?
  • Hoe goed is je seksleven en hoe belangrijk vind je dat?
  • Wat krijg je als je weggaat; is dat beter of slechter?

Vervolgens helpt ze je verder, door stap voor stap, en met veel voorbeelden uit de praktijk, antwoord op die vragen te geven. Het resultaat is altijd positief. Als je wilt blijven zul je al lezend ontdekken hoe waardevol je relatie is. Als je besluit te scheiden zal dit boek je laten inzien waarom je dat wilt. Ook dat is goed nieuws, want je weet nu waar je aan toe bent, en je geeft twee mensen hun vrijheid terug.

Het doel van dit boek is jongeren te helpen bij een (dreigende) echtscheiding van de ouders bij praktische en emotionele vragen en problemen. Het biedt: herkenning, troost, begrijpen van zichzelf, manieren om situaties aan te pakken. Praktisch opgezet: behandeling van de vragen waar jongeren mee zitten in hoofdstukken. De nadruk ligt erop dat echtscheiding een probleem van de ouders is: het kind hoeft het niet op te lossen en is er niet de oorzaak van. Het moet zichzelf blijven en een eigen leven blijven leiden. Een groep jongeren heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het boek: de eerste versie gelezen, vragen beantwoord en stukjes over hun leven geschreven. De auteur is orthopedagoge, psychologe en mediator. Haar ervaringen zijn in dit boek verwerkt. De tekst is aangevuld met praktijkvoorbeelden, verhalen van jongeren en enkele passende gedichten van Willem Wilmink. Voorzien van boekenlijst (fictie en non-fictie); lijsten met adressen en internetsites en verklarende woordenlijst. Een goed zelfhulpboek voor jongeren vanaf ca. 13 jaar die met echtscheiding te maken hebben; ook nuttig voor ouders.
Geplaatst door .