Enkele algemene tips om jezelf te worden

  1. Zelfreflectie. Neem de tijd om na te denken over wat je wilt in het leven. Dit kan helpen bij het identificeren van je sterke en zwakke punten, interesses en doelen.
  2. Wees authentiek. Probeer niet te leven volgens de verwachtingen van anderen. Wees trouw aan jezelf en je waarden en handel op basis van wat voor jou belangrijk is.
  3. Leer van fouten. Fouten maken is menselijk en het is belangrijk om te leren van de fouten die je maakt. Dit kan je helpen te groeien en te ontwikkelen als persoon.
  4. Omarm verandering. Verandering is onvermijdelijk en kan soms beangstigend zijn, maar het kan ook nieuwe kansen bieden voor groei en ontwikkeling. Sta open voor verandering en omarm nieuwe ervaringen.
  5. Verzorg jezelf. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Dit omvat gezonde voeding, lichaamsbeweging, slaap en tijd doorbrengen met vrienden en familie.
  6. Leef in het moment. Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen in zorgen over de toekomst of spijt te hebben over het verleden, maar het is belangrijk om in het huidige moment te leven en te genieten van wat je op dit moment hebt.
  7. Blijf leren. Blijf nieuwsgierig en openstaan voor het leren van nieuwe dingen. Dit kan helpen om je geest scherp te houden en je te ontwikkelen als persoon.
  8. Ga niet eindeloos op zoek naar jezelf. Degene die zoekt is degene die gevonden wil worden.

Het is waardevol om te streven naar persoonlijke groei, maar het is ook belangrijk om te genieten van het huidige moment en te waarderen wie je nu bent. Het gaat om een evenwicht tussen het streven naar zelfverbetering en het omarmen van jezelf zoals je nu bent. Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van eventuele valkuilen in de zoektocht naar liefde en zelfontdekking, zoals het constant verlangen naar bevestiging van anderen, het streven naar een ideaalbeeld van jezelf, of het altijd op zoek zijn naar externe validatie. Dit kan leiden tot een gevoel van verlies of leegte.
Maak tijd en ruimte voor zelfreflectie, zelfzorg en het cultiveren van innerlijke tevredenheid. Houd balans tussen het streven naar persoonlijke groei en het waarderen van wie je bent in het huidige moment.

Blogs

Zie ook de uitgebreide reeks van blogs over jezelf worden en jezelf zijn.

Boeken

Tao vinden

Beide voeten om te lopen. Beide oren om te horen. Beide ogen om te zien. Om te begrijpen is één verstand niet genoeg. Gebruik beide om Tao te vinden.
Zoek je met verstand van het zelf, dan vind je slechts het zelf. Gebruik het verstand van het zelf en van het niet-zelf, dan vind je het volledige verstand.
Verlies het zelf om niet-zelf te vinden. Verlies het één om het ander te vinden. Verlies beide om Tao te vinden. (Ray Grigg (bol.com)).

Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

Alle boeken van Brené Brown op bol.com

In Moeiteloos jeZelf zijn geeft Vera Helleman de simpele geheimen prijs voor een zorgeloos leven. Het boek laat je schudden op je innerlijke grondvesten en opent daarvoor in de plaats een wereld van verwondering en enthousiasme over dit huidige moment, waarin het leven de mogelijkheid krijgt zich te vormen naar wie je werkelijk bent. Het laat een ander licht schijnen op de relatie die je als mens hebt met jeZelf, met de ander, met de materiële wereld en met dat wat men ook wel 'roeping' of 'missie' noemt.
Het gaat ook over spiritualiteit en zelfverwerkelijking.
Wat is eigenlijk het 'zelf'? Duidelijk is dat allerminst, maar dat is geen bezwaar om het er veel en vaak over te hebben: je moet jezelf blijven, jezelf niet voorbijrennen, weer tot jezelf komen. Kennelijk is er een domein in onze persoonlijkheid dat we als individueel, eigen en onafhankelijk zien. Maar klopt dat wel? De filosofie, psychologie en sociologie hebben zich van oudsher met deze vragen beziggehouden. Ook in de romanliteratuur is zelfkennis een constant thema. In De ogen van de ander de sociale bronnen van zelfkennis ontwikkelt Christien Brinkgreve een visie waarin 'de anderen' een fundamentele rol spelen. Het zelf is niet een autonome kern, maar is gevormd in de omgang met anderen. Zelfkennis krijg je niet van jezelf.

Minstens een derde van de mensen die we kennen is introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Stil behelst een vurig pleidooi vóór introversie, gebaseerd op grondig onderzoek en uit het leven gegrepen verhalen van echte mensen onder wie de auteur zelf. Susan Cain laat in Stil, over de kracht van introvert zijn zien hoe introverten in onze maatschappij stelselmatig onderschat worden en toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai.

'Ik wil je uitdagen wat je gewicht en jouzelf betreft, op een manier waarop je nog nooit bent uitgedaagd. We weten allebei dat de eindeloze rij van modediëten niets anders hebben gedaan dan je nog dikker maken.

Door je de ware strategieën aan te reiken om overgewicht aan te pakken verandert je leven en de kwaliteit ervan. Ik ben vastbesloten om jou directe resultaten te geven op zo'n manier dat ze een leven lang zullen standhouden. Blijvende gewichtscontrole heeft te maken met het veranderen van veel dingen in je leven, en Voel je goed in je lijf zal je helpen om precies dat te doen: jezelf veranderen, de manier waarop je over diëten denkt te veranderen, waarop je over voedsel en gezondheid denkt te veranderen. De zeven sleutels in dit boek zullen voor jou de deuren openen naar een nieuw leven'. Dr Phil.

Een groot deel van ons keuzeproces gebeurt zonder dat we het doorhebben. Zonde, vindt Noreena Hertz, want juist door je bewust te worden van je automatische aannames en ideeën kun je veel betere beslissingen nemen.
Waarom zou je bijvoorbeeld het advies van een medisch expert onmiddellijk accepteren? Is het niet beter om te luisteren naar de ervaringen van medepatiënten? En in hoeverre wordt je eigen oordeel beïnvloed door je verwachtingen en emoties? Ook je eigen autoriteit moet je af en toe kritisch onder de loep nemen.
Aan de hand van praktische voorbeelden laat Hertz zien in Deze beslissing verandert je leven, de psychologie van het kiezen hoe je je automatische piloot uit kunt zetten. Want alleen als je vraagtekens durft te zetten bij je eigen aannames, kun je beginnen met het maken van de voor jou juiste keuzes.

Met behulp van Jensons oefeningen kan de volwassene leren te werken aan de gevoelens die te herleiden zijn tot de jeugd en leren onder onderscheid te maken tussen de twee niveaus: dat van het bewustzijn van het kind en dat van de realiteit van de volwassene. Aldus wordt een zelf op gang gebrachte, gestructureerde regressie naar het verleden mogelijk gemaakt, die in dienst staat van een proces volwassenwording.

'In heldere, eenvoudige taal en met een overvloed aan voorbeelden biedt Jenson haar lezers de gelegenheid hun eigen weg naar hun eigen waarheid te vinden en tegelijkertijd open te blijven staan voor nieuwe dingen die op hun pad komen en die van nut kunnen zijn. Dat is een groot goed', Alice Miller.

'Ik raad iedereen aan Jensons boek Op Weg Naar Je Ware Zelf te lezen. Het neemt de lezer mee op een emotionele reis die leidt tot een eerste besef van de pijn die in de jeugd ervaren is', Ingeborg Bosch.

100% Jezelf in zeven stappen je leven op orde krijgen is voor iedereen die wel wat coaching kan gebruiken op het gebied van zelfvertrouwen, liefde, carrière, ouderschap, gewichtsafname, seks, creativiteit en plezier. De oorzaak van een gebrek daaraan is meestal een gevolg van het niet 100% jezelf zijn. Of is dát juist de oorzaak? In zeven heldere hoofdstukken legt Mabel van den Dungen je uit wat je kunt doen om een fantastisch leven te creëren. Gelukkig, slank, succesvol, inspirerend en een liefdevolle moeder of vader zijn, gaat namelijk niet vanzelf. Om je doelen te bereiken, heb je een plan nodig. Een strategie. Ooit gehoord van iemand die een 24-uurs rally reed op goed geluk? Nee, toch?!

Deel 1: Ruimte voor jezelf en emotioneel in balans , leert hoe je het beste om kunt gaan met sociale druk en prestatie- en informatiestress. je kunt bewust leren kiezen voor je authentieke wensen, prioriteiten en persoonlijke grenzen zonder je omgeving tekort te doen.
Deel 2: Emotioneel in balans beschrijft hoe je ongezonde negatieve emoties kunt verminderen en positieve emoties en zelfvertrouwen kunt uitbreiden en versterken. Het accent in dit deel ligt op het overwinnen van emotionele belemmeringen en het doelgericht leren benutten van je talenten en mogelijkheden.
Specifieke negatieve emoties kun je veranderen. Positieve emoties als geluk, liefde en voldoening kun je vasthouden en uitbreiden.
Ruimte voor jezelf helpt je meer op je eigen kompas te varen, zonder je schuldig te voelen, meer van het leven te genieten en te blijven vertrouwen op je eigen kracht!

Veel van onze dagelijkse stress kan worden voorkomen door een assertieve opstelling. Er zijn talloze situaties -voorvallen in de relatie met je partner, je kinderen, je ouders, vrienden, familie of buren- waarin je je onmachtig kunt voelen het heft in eigen hand te nemen en invloed uit te oefenen. Momenten waarin je in het contact met een ander niet voor jezelf bent opgekomen. 'Had ik nou maar..'., denk je later. Dergelijke ogenschijnlijk kleine momenten bij elkaar zorgen voor een opeenstapeling van stress. In dit boek vind je voorbeelden en bruikbare tips om te leren hoe je voor jezelf op kunt komen zonder de relatie met de ander te schaden. Je toont je eigen rechten, grenzen en waarden met respect voor de ander. Opkomen voor jezelf: assertiviteit, zelfvertrouwen en vrijheid is een praktisch boek met tal van herkenbare situaties. Een bruikbare gids voor een minder stressvol en meer assertief leven.
In De kracht in jezelf. Het onderbewustzijn als raadgever belicht dr Joseph Murphy het heilzaam effect van datgene wat onder de drempel van het bewustzijn ligt. Via een heldere uitleg van de werking van het bewustzijn en het onderbewustzijn komt hij tot een aantal praktische adviezen die, mits zij stipt worden opgevolgd, kunnen leiden tot geluk, welstand en carrière, een jong blijvende geest, bevrijding van angst en schuldgevoelens, succesvol omgaan met lastige mensen en genezing van verslavingen.

Boek over persoonlijke groei en ontplooiing. Robert Benninga presenteert zijn idee rondom de Mind-Revolutie die hij ziet als opvolger van de informatica-revolutie. Het gaat daarbij om een evenwicht tussen ondermeer het rationele en het emotionele, hebben en zijn en het aardse en het hogere. In het boek Haal Het Beste Uit Je Zelf behandelt hij een combinatie van een optimistische levensfilosofie en effectieve technieken om succesvol te zijn en 'je lekker in je vel te voelen' op alle gebieden van het leven, fysiek, materieel, emotioneel, mentaal en spiritueel. Oefeningen in het boek zijn gericht op het beinvloeden van de chemie in je lichaam en daarmee hoe je je voelt. Hij noemt het trainen van je mentale spieren. Benninga is directeur van Mindpower, heeft 25 jaar ervaring als topmanager en is een van de meest gevraagde 'motivatiesprekers' in Europa en in de wereld.
Mensen zijn voortdurend op zoek. Hoe ze het ook noemen - naar vervulling streven, God ontdekken, levensproblemen oplossen - hun zoeken wordt gestuurd door één en hetzelfde: het verlangen naar geluk. Op die weg dienen zich wijze mensen en boeken of andere gidsen aan. Soms zijn dat zelfs gidsen uit een andere sfeer die zich via mensen kenbaar maken. Een van deze gidsen, kortweg aangeduid als 'de Gids', heeft in ruim twintig jaar een scholingsweg doorgegeven in de vorm van lezingen. Deze weg wordt 'het Pad' genoemd ofwel Pad-werk. Eva Pierrakos (1915-1979) was de vrouw die als medium fungeerde. Het bijzondere van 'het Pad' is dat het twee wegen verbindt. De persoonlijke, psychologische weg om dichter bij onszelf te komen en ons te ontplooien gaat samen met een transpersoonlijk streven om bij God te komen. Liefde Nader Bekeken. Padwerk En Relaties is een brug tussen psychotherapie en spiritualiteit. Bij Pad-werk gaat het met name om bewustwording en zuivering van onbewuste patronen als noodzakelijke voorwaarde voor spiritueel leven. Als we ons voornamelijk uitsluitend op "Het hogere" richten, bestaat de kans dat we bepaalde factoren in onszelf over het hoofd zien en vluchten voor het leven. Alleen door acceptatie van onze negatieve patronen is het mogelijk om deze los te laten. Uitgangspunt is dat alle weerstand, alle negativiteit een oorspronkelijk positieve kern bevat.
Byron Brown sluit filosofisch aan bij de Indiase Advaita Vedanta-filosofie en ontving opleiding van een geestelijk leraar uit de soefi-traditie, Hameed Ali (A.H. Almaas), grondlegger van de 'Diamond Approach', een spiritueel pad dat is gericht op zelfinzicht. De oproep in Zie jezelf in mildheid! Een gids om jezelf van je innerlijke criticus te bevrijden om onszelf in mildheid te zien, betekent een afrekening met onze innerlijke criticus, door de auteur 'de rechter' genoemd. Dit deel van onze psyche staat gelijk aan of is verwant met het Freudiaanse superego, dat ons tot gewetensvol gedrag aanzet maar veel zelfkritiek bevat, op basis van wat we hebben geleerd van ouders en andere opvoeders. Dit kan ons lamleggen en doen mislukken, en verhindert ware zelfkennis en zelfontplooiing. Door middel van denk- en invoeloefeningen helpt het boek de lezer, de rechter in zichzelf te herkennen, ontmaskeren en zijn plaats te wijzen. Dit geeft ruimte en vrijheid en herkenning van onze ware aard (bewustzijn, ruimte) zodat we op waarachtige wijze - met tegenwoordigheid van geest - in de werkelijkheid kunnen staan.
De identiteit van de mens groeit uit zelfgevoel. Narcisme (eigenliefde) is iets goeds, wanneer het gezond is. Bij hen die een overdosis ik-gevoel hebben, loopt het narcisme de spuigaten uit. Het boek begint met een aardig testje om een indicatie te krijgen van jezelf. De naam narcisme komt van Narcissus, die verliefd werd op zichzelf. Het narcistische verschijnsel wordt vooral geplaatst binnen de opvoeding en als tijdsbeeld. Ouders krijgen adviezen om hun kinderen een gezonde dosis narcisme mee te geven om te kunnen overleven. Het gaat om een goede orientatie op de realiteit en minder om de fantasie van de eigen grootsheid. De huidige maatschappij stimuleert ook narcistisch gedrag. De narcistische, succesvolle ondernemer of manager wordt alom bewonderd. De hulpverlening moet met goede diagnoses werken en jongeren tot zelfredzaamheid brengen. Het narcistisch ideaal,opvoeden in een tijd van zelfverheerlijking is een belangrijk, handzaam boek voor opvoeding en onderwijs, geschreven door Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie te Nijmegen. Met verhelderende voorbeelden en 92 tips om te overleven.
In Je ongekende vermogens. NLP: zelfbewust denken voor een excellent leven vertelt Anthony Robbins op boeiende wijze wat Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is, en wat NLP voor u kan doen. Het principe is eenvoudig: als u zich een innerlijke voorstelling maakt van hoe u wilt zijn of' wat u wilt bereiken, dan heeft dat innerlijke beeld, die innerlijke gedachte, een duidelijke positieve invloed op uw ervaren, uw handelen en het bereiken van resultaten. Hoe dit precies in zijn werk gaat, hoe u de weg van excellentie bereikt, en welke succesformule u daarbij toepast, dat alles - en meer - vindt u in dit boek. Het is een heldere, humoristische en inspirerende tekst die ook u zal helpen zelfbewust en positief te denken. U ontdekt letterlijk ongekende vermogens in uzelf, die een excellent leven mogelijk maken.

De boeken van Coen Simon zijn vooral voor mensen die durven te stoppen naar het zoeken naar zichzelf, geluk en de waarheid.

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat voel ik? De tijdschriften- en boekenindustrie tiert welig op deze vragen. Maar het samenstellen van lijstjes over jezelf kan tot in het oneindige doorgaan, want jezelf zul je niet vinden.

In Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden maakt Coen Simon korte metten met de heersende egocultuur, die zich inmiddels in alle uithoeken van onze samenleving heeft genesteld. Iedereen zijn eigen feestje, zijn eigen mening, zijn eigen lichaam, zijn eigen leven en zelfs zijn eigen dood. Simon analyseert niet alleen scherp hoe egocultuur leidt tot massacultuur en veel levenskunst tot schaamteloosheid, hij biedt ook een uitweg: geef je over aan het ritme van de wereld en word wie je bent!

Voor wie op een spirituele manier belangstelling heeft om jezelf te worden is het boek Word wat je bent van Alan Watts een aanrader. Watts (1915-1973) verdiepte zich in de filosofie van zen, het boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen. Hij publiceerde over onderwerpen als identiteit, de uiteindelijke aard van de realiteit, hogere bewustzijnstoestanden, de zin en betekenis van het leven, godsbeelden en menselijk geluk. Watts waarschuwde al in een vroeg stadium voor de gevaren van een àl te radicale onttovering dan wel reductionistische objectivering van de (Westerse) werkelijkheid.
'God is het Zelf van de wereld, maar je kunt God niet zien - om dezelfde reden dat je zonder spiegel je eigen ogen niet zien kunt, en je beslist niet in je eigen tanden kunt bijten, of binnenin je hoofd kunt kijken. Jouw zelf is zo slim verstopt, omdat het God zelf is die zich verbergt'.
Geplaatst door .