Hoe bouw je zelfvertrouwen op?

Zelfvertrouwen is iets dat kan worden ontwikkeld en verbeterd met de tijd. Hier zijn enkele tips om je zelfvertrouwen op te bouwen.

  • Accepteer jezelf. Om zelfvertrouwen te hebben, is het belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent. Dat betekent dat je jezelf niet constant bekritiseert en dat je stopt met vergelijken met anderen.
  • Erken je successen. Sta stil bij de dingen die je goed doet en de successen die je hebt behaald. Het is gemakkelijk om de focus te leggen op wat je niet goed doet, maar het is belangrijk om jezelf te erkennen voor wat je wél goed doet.
  • Leer nieuwe dingen. Door nieuwe dingen te leren, vergroot je je vaardigheden en kennis, waardoor je zelfvertrouwen toeneemt.
  • Doe aan lichaamsbeweging. Sporten en dansen helpen om je lichaam en geest sterker te maken en kan ook bijdragen aan een positiever zelfbeeld.
  • Omring jezelf met positieve mensen. Mensen met een positieve houding en zelfvertrouwen kunnen je helpen om je eigen zelfvertrouwen te vergroten.
  • Stel realistische doelen. Door realistische doelen te stellen en ze te bereiken, voel je je meer zelfverzekerd en gemotiveerd.
  • Wees niet bang om fouten te maken. Het maken van fouten is een normaal onderdeel van het leerproces. Het is belangrijk om te leren van je fouten en niet te blijven hangen in negatieve gedachten.
  • Oefen zelfcompassie. Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen en wees niet te hard voor jezelf.
  • Kleed je naar behoren. Een goed verzorgd uiterlijk kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.
  • Visualiseer succes. Visualiseer jezelf als succesvol en vol zelfvertrouwen. Dit kan helpen om je mindset te veranderen en je zelfvertrouwen te vergroten.

Blogs

Zie ook de uitgebreide reeks van blogs over zelfvertrouwen, zelfbewustzijn, zelfkennis en zelfwaardering.

Boeken

Voortbouwend op de principes van de cognitieve therapie zijn de psychologen Jeffrey Young en Janet Klosko erin geslaagd om een uiterst bruikbare gids te schrijven voor een breed publiek. Het boek leert mensen hun negatieve gedachtepatronen, door de auteurs 'valkuilen' genoemd, te herkennen. Helder en aansprekend beschrijven Young en Klosko elf van de meest voorkomende valkuilen, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen. Tegelijkertijd bieden zij uitgebreide diagnostische tests en vragenlijsten om elke valkuil te herkennen, en stapsgewijze suggesties om ze in de toekomst te omzeilen. In Amerika hebben al duizenden mensen geprofiteerd van deze directe methode. Het boek Leven in je leven laat niet alleen zien hoe mensen kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van negatieve gedachten, het werkt ook inspirerend voor eenieder die over zijn leven wil nadenken.
Iedereen heeft dromen op het gebied van werk, relatie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is er eigenlijk nodig om de stap van dromen, naar durven en uiteindelijk doen te zetten? Veel mensen vertrouwen op goede bedoelingen en wilskracht, maar onderzoek laat zien dat dit niet werkt. Meer dan 80% van alle mensen die beginnen aan een belangrijke verandering, valt binnen twee jaar terug in oud gedrag. Maar wat werkt dan wel? Ben Tiggelaar geeft met dit boek Dromen, Durven, Doen. Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf heldere antwoorden op deze vragen. Gebaseerd op actuele psychologische inzichten, praktische ervaring én persoonlijke verhalen van mensen, die met vallen en opstaan, hebben geleerd om leiding te geven aan zichzelf.
Jonge tieners zitten vaak in de knoop met zichzelf, de anderen, de school, hun identiteit en de zin van het bestaan. Ze worden bestookt door onprettige gedachten
Hoe filter je als opgroeiende puber die negatieve gedachten over jezelf en hoe kun je met meer durf en positieve energie in het leven staan?
In een uniek en prettig vormgegeven boekje Bouwen aan zelfvertrouwen, als tiener anders denken over jezelf reikt Marijke Bisschop handige strategieën aan om te werken aan meer zelfvertrouwen.
Wat kun je als ouder doen om je kind een positief zelfbeeld mee te geven? "Geef je kind meer zelfvertrouwen" doet je zo'n 150 suggesties aan de hand uit de prakrijk van tientallen ouders - sommigen zien inmiddels al vol trots, hoe hun kinderen in alle vertrouwen de volwassenenwereld tegemoettreden.

"Geef je kind meer zelfvertrouwen" is zeer to the point: na de inleiding vind je op afzonderlijke pagina's telkens in enkele zinnen een suggestie met aansluitend een verhaal uit de gezinspraktijk van een van de vele ouders die betrokken waren bij het samenstellen van dit boek. Hun verhalen illustreren op levendige wijze de uitwerking van hun aanpak op het gevoel van eigenwaarde van hun kind.

"Geef je kind meer zelfvertrouwen" bevat prachtige voorbeelden van samenzijn met je kind met als niet te versmaden bijeffect dat het zich belangrijke vaardigheden eigen maakt waarvan het in het latere leven nog veel profijt kan hebben.

Drie stappen naar zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is nodig om succesvol te zijn. Succes is nodig om zelfvertrouwen te krijgen. Gelukkig zijn is doen waar je van houdt en het is nooit te laat om daarmee te beginnen. Wat maakt jou gelukkig? Lees " Je Bent Goud Waard, drie stappen naar zelfvertrouwen" en ontdek wat jij graag wilt doen en hoe je dit kunt doen. Julia Hastings leert je om een rotsvast vertrouwen in jezelf te krijgen. Kies voor geluk en investeer in jezelf. Je bent het waard!
Je opgelaten voelen in gezelschap, blozen, een blackout krijgen tijdens een speech of sollicitatiegesprek. Het zijn allemaal vormen van verlegenheid en sociale angst. Wat kun je ertegen doen en hoe kom je ervan af?

Vaak zijn het niet de situaties zelf die sociale angst en verlegenheid opwekken, maar de gedachten die mensen over deze situaties hebben, zoals 'ik ben niet goed genoeg' of 'als ik maar niet afga'. Het gevolg: je durft niet meer te praten met iemand die je niet kent of staat met je mond vol tanden als iemand een kritische vraag stelt. Het risico bestaat bovendien dat mensen 'enge' situaties gaan vermijden of in een sociaal isolement terechtkomen.

Pieternel Dijkstra legt in Vantoen.nu - Verlegen meer zelfvertrouwen leren in heldere, bondige taal uit waar verlegenheid, faalangst en sociale angst vandaan komen. Ze geeft veel tips, oefeningen en tests die zullen helpen om verlegenheid en sociale angst te overwinnen, meer zelfvertrouwen te krijgen en beter met 'enge' situaties om te leren gaan.

We leven in een maatschappij vol keuzes. Maar beslissingen nemen en knopen doorhakken is voor heel veel mensen erg moeilijk. Bijna alles is mogelijk en de meeste alternatieven zijn algemeen geaccepteerd. Omdat mensen hun toekomst zelf in de hand hebben, en juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn, willen ze echter vooral de goede beslissing nemen en geen kansen laten liggen of vergooien.

In Beslissen doe je zo laat Jolet Plomp zien hoe je om kunt gaan met keuzes en welke psychologische processen daarbij meespelen. Voor twijfelaars, voor overhaaste beslissers en voor alle anderen die nieuwsgierig zijn naar de psychologie van het kiezen. Het gaat erom effectief te beslissen zonder onnodige keuzestress.

Bang voor meningsverschillen of ruzies? Steeds last van twijfel of schuldgevoelens? Dan is dit boek je op het lijf geschreven. Ute Ehrhardt, schrijfster van Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal, geeft tal van praktische tips aan vrouwen om voor zichzelf op te komen. Leer conflicten aan te gaan, doelen te formuleren en die te realiseren. Met kleine, bewuste stappen ontwikkel je je persoonlijkheid zonder jezelf ooit nog te verliezen.
Geplaatst door .