Hoe kom en blijf je psychisch in balans?

  1. Zorg voor voldoende slaap. Zorg voor voldoende slaap om je lichaam en geest te laten herstellen en vernieuwen. De meeste volwassenen hebben tussen de zeven en negen uur slaap nodig per nacht.
  2. Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging kan helpen bij het verlichten van stress en angst en het verbeteren van je fysieke en mentale gezondheid. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt, zelfs als het maar een korte wandeling of wat rek- en strekoefeningen zijn.
  3. Eet gezond. Gezonde voeding kan je energie en concentratie verbeteren en bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn. Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet eet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.
  4. Beoefen ontspanningstechnieken. Probeer regelmatig ontspanningstechnieken uit zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en je geest te kalmeren.
  5. Praat over je gevoelens. Praat met vrienden, familieleden of een therapeut over je gevoelens en gedachten. Dit kan helpen bij het verlichten van stress en het vinden van oplossingen voor problemen.
  6. Vermijd overmatig gebruik van alcohol en drugs. Overmatig gebruik van alcohol en drugs kan leiden tot problemen met de geestelijke gezondheid en verslaving.
  7. Stel realistische doelen. Stel realistische doelen voor jezelf en zorg ervoor dat ze haalbaar zijn. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je gevoel van eigenwaarde.
  8. Maak tijd voor leuke activiteiten. Maak tijd voor leuke activiteiten die je gelukkig maken en je geest stimuleren. Dit kan helpen bij het verbeteren van je algehele gevoel van welzijn.

Blogs

Zie ook de uitgebreide reeks van blogs over balans en evenwicht.

Boeken

We overleven allemaal onze jeugd dankzij verdringing en ontkenning van de waarheid. Dat maakt het mogelijk onszelf wijs te maken dat we een gelukkige jeugd hebben gehad en dat het allemaal wel meevalt. Helaas worden deze levensreddende mechanismen als we eenmaal volwassen zijn destructief en maken ons leven moeilijker en pijnlijker dan nodig is.
'De hele olifant in beeld' is een synthese van de gemeenschappelijke inzichten van vele verschillende wijsheidstradities in de werking van de Universele Wetten en de Gulden Snede en de recente baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen die met deze eeuwenoude inzichten overeenstemmen. Hierdoor wordt in feite een geheel nieuw wereldbeeld zichtbaar en wordt het mogelijk om te begrijpen wat er nodig is om de balans te herstellen, zowel in onszelf als wereldwijd. Omdat deze wetmatigheden een universeel karakter hebben, zijn ze van toepassing op alle aspecten van ons individuele en maatschappelijke leven. Ze kunnen dan ook gebruikt worden als uitgangspunt bij alle persoonlijke en maatschappelijke vernieuwingen, die tot doel hebben meer in harmonie te zijn met onszelf en met het grotere geheel.
Dit boek is vooral filosofisch en minder geschikt voor wie concrete handvatten zoekt om in balans te komen.
bol.com review
Het programma in dit boek is gebaseerd op de gedachte dat je in wezen volmaakt bent en nog belangrijker dat je absoluut uniek bent. Een algemene maatstaf voor het ideale gewicht bestaat dan ook niet. Alleen wanneer je je gezond, vol energie, lichamelijk aantrekkelijk en tevreden met je lichaam voelt, ben je op jouw ideale gewicht - en anders niet. Jij bent de enige die dat kan bepalen en jouw mening is in deze de enige die er werkelijk toe doet. Vergeet het lichaamsbeeld dat de media ons dagelijks voorschotelen. Er mankeert niets aan je lichaam. De volmaaktheid van je lichaam is onder de oppervlakte altijd aanwezig en als je dat begrijpt, heb je de eerste stap naar ware gezondheid gezet. De werkelijke oplossing zit hem heel eenvoudig in het herstellen van de volmaakte fysiologie die de natuur je al gegeven heeft en dat is gemakkelijker dan je misschien denkt. In dit boek tref je geen zware oefeningen aan, calorieën tellen hoeft ook niet. In plaats daarvan zul je er eenvoudige, natuurlijke principes voor het in evenwicht brengen van lichaam en geest in vinden. Dit boek is gebaseerd op de traditionele Indiase gezondheidswetenschap bekend onder de naam ayurveda. Je leert de werkelijke behoeften en ritmes van je lichaam herkennen. Je leert hoe je die ritmes kunt herstellen. Daardoor kun je op het voor jou ideale gewicht komen zonder de lichamelijke pijn, emotionele stress en uiteindelijk teleurstelling die eigen zijn aan vrijwel alle andere afslankmethoden.

De benadering van Boszormenyi-Nagy is oorspronkelijk en uniek. Inzichten uit de psychoanalyse en kennis van familiesystemen worden geïntegreerd in een ethische visie op relaties. Nadruk komt te liggen op begrippen als rechtvaardigheid, loyaliteit, verdiensten, verplichtingen en vertrouwensbronnen. Individu en relaties worden bezien binnen de context van verschillende generaties. In deze visie richt de therapeut zich op een mogelijk herstel van relaties en groei van het individu. Steeds worden ieders belang en recht, ook dat van de komende generaties, in aanmerking genomen.

Voor mensen die werken in of geinteresseerd zijn in geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk en kinderbescherming. Voor iedereen met belangstelling voor de problematiek van gezinnen en familierelaties in deze tijd.

Borderline is bedoeld voor mensen met een borderlinestoornis of met klachten die daarop lijken. Het kan als zelfhulp maar ook als aanvulling op een professionele behandeling worden gebruikt.

Veel mensen hebben last van heftige emoties en terugkerende conflicten. Wanneer dit al te vaak en in extreme mate voorkomt, kan het gaan om een borderlinestoornis, zoals deze persoonlijkheidsproblematiek wel wordt genoemd. De stoornis is ingewikkeld, omdat zich daarbij vrijwel alle psychische aandoeningen kunnen voordoen, zoals depressie, angst- en eetstoornissen. Mensen die ermee kampen willen graag hechte relaties aangaan, maar zijn daar tegelijk benauwd voor. Zo kunnen emotionele crises ontstaan, waardoor bestaande relaties verder verstoord raken en men steeds meer in een isolement raakt. Kennis over de stoornis, zelfhulptech-nieken en adviezen ter verbetering van relaties kunnen verlichting bieden. Borderline bevat daarom veel praktische opdrachten.

Deze herziene uitgave verschijnt in een nieuwe vormgeving in de serie Boom Hulpboek, en bevat tevens een cd-rom. Borderline is bedoeld voor mensen met een borderlinestoornis of met klachten die daarop lijken. Het kan als zelfhulp maar ook als aanvulling op een professionele behandeling worden gebruikt. Veel mensen hebben last van heftige emoties en terug-kerende conflicten. Wanneer dit al te vaak en in extreme mate voorkomt, kan het gaan om een borderlinestoornis, zoals deze persoonlijkheidsproblematiek wel wordt genoemd. De stoornis is ingewikkeld, omdat zich daarbij vrijwel alle psychische aandoeningen kunnen voordoen, zoals depressie, angst- en eetstoornissen. Mensen die ermee kampen willen graag hechte relaties aangaan, maar zijn daar tegelijk benauwd voor. Zo kunnen emotionele crises ontstaan, waardoor bestaande relaties verder verstoord raken en men steeds meer in een isolement raakt. Kennis over de stoornis, zelfhulptechnieken en adviezen ter verbetering van relaties kunnen verlichting bieden. Borderline bevat daarom veel praktische opdrachten.
Was twintig jaar geleden in de psychiatrie neurose de meest gestelde diagnose, nu is dat Borderline Personality Disorder. De criteria voor deze stoornis volgens het handboek van de psychiatrie DSM-IV paste De Wachter toe op de maatschappij. Hij kwam tot de analyse dat ‘we leven in een borderline-tijd’: overprikkeld, gestrest, impulsief, snel boos of agressief, paranoïde, existentieel leeg, relationeel instabiel, bang en met een snel wisselend zelfbeeld. ‘Wij zijn allemaal ziek, de maatschappij is ziek’, concludeert hij provocerend in zijn boek Borderline Times (2012), waarbij hij zich liet inspireren door de Franse schrijver Michel Houellebecq.
'Er zijn duizenden boeken over geluk geschreven. Eén van de beste boeken op dit gebied, Ruimte voor jezelf, is geschreven door Fred Sterk & Sjoerd Swaen. Volgens deze psychologen is een van de grootste belemmeringen van ons geluk ons eigen perfectionisme..'.
Twee bijzondere zelfhulpboeken in één band: Ruimte voor jezelf en Emotioneel in balans.
Beide boeken staan boordevol herkenbare voorbeelden, tips en technieken voor een groot aantal onderwerpen waar bijna iedereen in het dagelijkse leven mee te maken krijgt. Met als centraal thema: hoe krijg je sociaal en emotioneel meer ruimte.

Deel 1: Ruimte voor jezelf, leert hoe je het beste om kunt gaan met sociale druk en prestatie- en informatiestress. je kunt bewust leren kiezen voor je authentieke wensen, prioriteiten en persoonlijke grenzen zonder je omgeving tekort te doen.
Deel 2: Emotioneel in balans, beschrijft hoe je ongezonde negatieve emoties kunt verminderen en positieve emoties en zelfvertrouwen kunt uitbreiden en versterken. Het accent in dit deel ligt op het overwinnen van emotionele belemmeringen en het doelgericht leren benutten van je talenten en mogelijkheden.
Specifieke negatieve emoties kun je veranderen. Positieve emoties als geluk, liefde en voldoening kun je vasthouden en uitbreiden.
Ruimte voor jezelf helpt je meer op je eigen kompas te varen, zonder je schuldig te voelen, meer van het leven te genieten en te blijven vertrouwen op je eigen kracht!

Minstens een derde van de mensen die we kennen is introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Stil behelst een vurig pleidooi vóór introversie, gebaseerd op grondig onderzoek en uit het leven gegrepen verhalen van echte mensen onder wie de auteur zelf. Susan Cain laat zien hoe introverten in onze maatschappij stelselmatig onderschat worden en toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai.
Veel werknemers hebben last van psychische klachten. Ruim een derde van alle mensen in de WAO lijdt aan psychische vermoeidheid en burn-out. Daarom hebben bedrijven, vakbonden en overheid afgesproken iets te doen aan psychische vermoeidheid op het werk. Maar wat is psychische vermoeidheid?
In 1996 ging het onderzoeksprogramma Psychische Vermoeidheid in de Arbeidssituatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van start. Een balans uit evenwicht geeft een duidelijk en compleet overzicht van de laatste wetenschappelijke inzichten die zijn voortgekomen uit de veertig projecten van het onderzoeksprogramma van NWO. Het boek schetst aan de hand van de wetenschappelijke gegevens en interviews met betrokken onderzoekers een helder beeld van aspecten van vermoeidheid en burnout. Daarnaast draagt het boek bij aan de toepassing van deze inzichten in de arbo-praktijk. Een balans uit evenwicht is een must voor iedereen die beroepshalve te maken heeft met arbeidsbelasting, oververmoeidheid en herstel; van beleidsmakers en onderzoekers tot professionals werkzaam op het gebied van arbeid en gezondheid en mensen uit het bedrijfsleven.
Geplaatst door .