Wanneer wordt woede een probleem?

Woede is een natuurlijke emotie die iedereen wel eens ervaart. Het kan optreden als reactie op een situatie die wordt ervaren als bedreigend, frustrerend of onrechtvaardig. Woede kan echter een probleem worden wanneer het te intens is of wanneer het leidt tot schade aan jezelf of anderen. Hier zijn enkele tekenen dat woede een probleem kan zijn.

  • Fysieke agressie. Wanneer woede leidt tot fysieke agressie, zoals slaan, schoppen of vernielen, kan dit leiden tot lichamelijke schade aan jezelf of anderen.
  • Verbaal geweld. Als je woede leidt tot verbaal geweld, zoals schreeuwen, beledigen of bedreigen, kan dit leiden tot emotionele schade bij anderen en de relatie schaden.
  • Onredelijke woede. Als je merkt dat je snel boos wordt en reageert op kleine dingen, kan dit erop wijzen dat er een probleem is met je vermogen om met stressvolle situaties om te gaan.
  • Herhaaldelijke woede-uitbarstingen. Als je merkt dat je woede vaak en onvoorspelbaar is en dat het moeilijk is om te kalmeren, kan het zijn dat je last hebt van woede-uitbarstingen.
  • Verlies van controle. Als je merkt dat je de controle verliest wanneer je boos bent, zoals het schreeuwen tegen anderen, het gooien van spullen of het breken van dingen, dan kan het zijn dat woede een probleem is geworden.
  • Problemen in relaties. Wanneer woede leidt tot problemen in relaties, zoals conflicten met je partner, vrienden of familie, kan dit leiden tot spanningen en isolatie.
  • Schade aan je eigen welzijn. Wanneer je woede hebt die zo intens is dat het leidt tot problemen met je eigen welzijn, zoals hoge bloeddruk, hoofdpijn of angst, kan het zijn dat woede een probleem is geworden.

Wanneer je merkt dat woede een probleem voor je begint te worden, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om beter om te gaan met deze emoties en je helpen manieren te vinden om ze onder controle te houden.

Boeken

Wat gebeurt er eigenlijk als je ruzie hebt? Hoe komt het dat je je soms zo machteloos kunt voelen? Wat is pijn eigenlijk? Hoe moet je met je verdriet en je woede omgaan? Hoe ga je om met autoriteit? Wat is 'dichtklappen'? Wat is 'zieligheid'? Hoe komt het dat ruzies vaak zo lang duren? En helemaal niets opleveren? Deze en nog talloze andere vragen komen in dit boek aan de orde. Op een zeer systematische en bijna 'simpele' wijze legt Riekje Boswijk in Ruzie. bol.com uit wat er met je energie gebeurt tijdens ruzies, hoe een machtsstrijd ontstaat en verloopt én wat je kunt doen om ruzies uit de knoop te halen en eventueel te voorkomen.

Aanbevolen en praktisch bruikbaar voor ieder die wel eens ruziet (en wie heeft dat niet?). Ook voor al diegenen die beroepshalve met mensen werken, omdat de originaliteit van de visie een volstrekt nieuw licht werpt op de oorspronkelijke heelheid van mensen en helder uitlegt hoe die heelheid onder invloed van pijn uiteenvalt in verdeeldheid.

Harriet Lerner laat aan vrouwen zien hoe zij hun woede kunnen gebruiken als constructief, krachtig middel om hun leven te veranderen. Veel vrouwen beschouwen woede als een emotie die zwakte verraadt, machteloosheid aanduidt en dus onderdrukt moet worden. Harriet Lerner toont in Dans van woede vrouwen en de kracht van hun boosheid aan hoe en waarom onze boosheid bestaande relationele patronen eerder beschermt dan uitdaagt. Tevens legt ze uit waarom het voor vrouwen niet alleen moeilijk is om boos te worden, maar ook om hun woede te gebruiken om zichzelf sterker en onafhankelijk te maken.
Dit boekje is geschreven voor mensen die last hebben van hun eigen driftbuien, agressie en woede. Misschien heb jij daar ook last van. Je zou anders willen, maar het gebeurt gewoon. Opkomende drift of woede lijkt onstuitbaar en op zo'n moment realiseer je je niet, dat je achteraf spijt hebt van de woede-uitbarsting. De sfeer in de omgeving is grondig verknald, anderen hebben verdriet, zijn teleurgesteld of zijn zelf ook kwaad geworden, terwijl ze dat misschien helemaal niet hadden gewild.

Het boekje Boekje voor driftkikkers is echter niet alleen voor de driftkikkers zelf bestemd, maar ook voor hen die met driftkikkers moeten omgaan. Het wil antwoord geven op de vraag hoe je kunt voorkomen, dat je je niet door die ander laat meesleuren in die zo vaak humorloze ellende.

Drift, woede en agressie liggen dicht bij elkaar. Je voelt dan een bom van energie in jezelf, die al of niet kan exploderen. Deze energie hoeft niet altijd even hevig te zijn en kan kortere of langere tijd in je aanwezig zijn. Een aanval van woede of drift kan zich heel spontaan uiten, terwijl sommige vormen van agressie zich meer bedachtzaam uiten.

Geplaatst door .