<
bol.com reviews

Is jouw kind dwangmatig bezig met zijn gewicht, vermagert het te snel? Maak je je zorgen over zijn eetgewoonten en houding tegenover eten? Lijdt je kind aan anorexia? Als ouder word je ongerust en voel je je schuldig. Je weet niet welke houding je moet aannemen. Je kind weigert elke raadgeving en hulp van jouw kant. En dat terwijl bij anorexia de rol van de ouders van levensbelang is. In dit boek geeft het echtpaar Simon adviezen en duidelijke richtlijnen die ouders de kans geven om beter met hun kind te communiceren over zijn aandoening en het te helpen weer zin te krijgen in het leven. Het boek geeft ouders vertrouwen en hoop: Het is mogelijk anorexia te overwinnen. Ouders kunnen belangrijke bondgenoten worden van hun kind op de weg naar genezing.

Het meest gebruikte zelfhulpboek voor mensen met anorexia nervosa, in 2005 volledig vernieuwd.

Nog praktischer en concreter: het perfecte stappenplan.

Gebaseerd op de jarenlange ervaring van een van internationaal meest gerenommeerde psychotherapeuten.

Werkboek Anorexia en boulimia nervosa geeft informatie over onder andere het ontstaan, de lichamelijke gevolgen en het in stand houden van eetstoornissen. Aspecten als gezonde voeding, sporten en bewegen, alsmede de verschillende therapievormen komen tevens aan de orde. Patiënten die meer over hun eetstoornis willen weten, krijgen met de speciale huiswerkopdrachten gelegenheid na te denken over hun eigen eetprobleem en hoe daarmee om te gaan.

De totstandkoming van dit boek is voor een belangrijk deel gesubsidieerd door Mentrum, Centrum voor Psychotherapie, in het kader van het zorgprogramma eetstoornissen in de regio Amsterdam-Centrum, Oud-West en Noord.

Dit werkboek is bedoeld voor mensen met anorexia of boulimia nervosa. Het is uitermate geschikt als hulpmiddel in een therapie of als werkboek in educatiegroepen voor eetstoornissen en zelfhulpgroepen.

Martine, een middelbare scholiere, is door een hel gegaan, de hel van anorexia nervosa, een aandoening die vooral bij jonge meisjes en vrouwen voorkomt die dwangmatig willen afvallen.
Ze beschrijft de strijd met het stemmetje binnenin dat haar voortdurend voorhoudt dat ze dik en lelijk is. Ze beschrijft hoe ze haar probleem tracht te verbergen voor de buitenwereld, ook voor haar ouders. Ze wil geen hulp van buitenaf. Ze is vastbesloten er zelf uit te komen. Dat lukt haar ook.
Uiteindelijk weet ze haar stemmetje tot zwijgen te brengen en gaat ze weer eten.
Een knap geschreven persoonlijk verslag dat vooral voor leeftijdgenoten zeer herkenbaar zal zijn.
Nikki Grahame (1982) werd beroemd door haar deelname (compleet met met driftbuien en hysterische aanvallen) aan de zevende editie van de Britse Big Brother. Daarin werd ook bekend dat ze al sinds haar achtste aan anorexia leed. In dit boek schrijft ze over haar anorexia, die zich geleidelijk ontwikkelde van snoep laten staan tot helemaal niet meer eten. De oorzaak zoekt Nikki in een combinatie van factoren: de scheiding van haar ouders, dood van haar grootvader, en haar ambitie om een goede turnster worden. Nikki blijkt extreem volhardend in het niet eten, dit leidt er toe dat ze het grootste gedeelte van haar jeugd doorbrengt in ziekenhuizen en klinieken, waar zelfs de anorexia specialisten geen raad met haar weten. Als ze zestien is, komt ze eindelijk in een kliniek terecht die al haar trucjes doorziet, raakt ze gemotiveerd om te eten en komt eindelijk weer thuis. Haar verblijf in het Big Brother huis een paar jaar later ziet ze als 'de grote ommekeer in haar leven', sindsdien is ze een celebrity. Ze weegt nu veertig kilo, waar ze zich goed bij voelt, maar de ziekte heeft zijn sporen achtergelaten: ze heeft zeer broze botten, is onvruchtbaar en lijdt aan dwangneuroses. Een spontaan geschreven persoonlijk verhaal, aangrijpend en soms beklemmend.

Het krachtige verhaal van een meisje dat zowel anorexia als boulimia overwon.
De veertienjarige Justine is 1 meter 71 lang en weegt 76 kilo. En ze haat haar lichaam. Om zich lekkerder in haar vel te voelen, besluit ze om een paar kilo af te vallen. Maar na enige weken merkt de tiener dat ze niet meer wil stoppen met lijnen: ze geniet van het machtsgevoel dat ze over haar lichaam heeft. Ze denkt alleen nog maar aan wat ze eet – of eigenlijk aan wat ze níét eet. Uiteindelijk valt Justine 36 kilo af, tot zij aan een infuus moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Ze weegt dan nog amper 40 kilo.
Aanvankelijk heeft het ziekenhuisregime resultaat, en ze gaat eten. Veel eten. Haar anorexia slaat om in boulimia, en haar lichaam geeft het op. Volledig uitgeput en totaal van slag moet zij een jaar verlof
nemen van school...
Justine begon met het vertellen van haar verhaal via een weblog, dat al snel uitgroeide tot een baken voor jongeren met eetstoornissen.