Wat is Anorexia?

Anorexia, ook bekend als anorexia nervosa, is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door een obsessieve angst om aan te komen, een verstoorde perceptie van het eigen lichaamsbeeld en een onwil om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Mensen met anorexia hebben de neiging om hun calorie-inname te beperken en soms overmatig te sporten om gewichtsverlies te bevorderen.
Anorexia kan leiden tot een ernstig ondergewicht, wat kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals uitputting, uitdroging, lage bloeddruk, bloedarmoede, onregelmatige menstruatie, osteoporose, nier- en leverproblemen en een verhoogd risico op infecties.
Anorexia is een complexe aandoening die vaak wordt beïnvloed door psychologische, sociale en culturele factoren. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met vrouwen, kan het voorkomen bij mensen van alle leeftijden, geslachten en achtergronden.
Behandeling van anorexia omvat meestal een combinatie van medische zorg, therapie, voedingsadvies en ondersteuning van familie en vrienden. Het doel van de behandeling is om een gezond lichaamsgewicht te bereiken, de relatie met voedsel te normaliseren en psychologische en emotionele problemen aan te pakken die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening.

Boeken

Is jouw kind dwangmatig bezig met zijn gewicht, vermagert het te snel? Maak je je zorgen over zijn eetgewoonten en houding tegenover eten? Lijdt je kind aan anorexia? Als ouder word je ongerust en voel je je schuldig. Je weet niet welke houding je moet aannemen. Je kind weigert elke raadgeving en hulp van jouw kant. En dat terwijl bij anorexia de rol van de ouders van levensbelang is. In Help je kind anorexia te overwinnen geeft het echtpaar Simon adviezen en duidelijke richtlijnen die ouders de kans geven om beter met hun kind te communiceren over zijn aandoening en het te helpen weer zin te krijgen in het leven. Het boek geeft ouders vertrouwen en hoop: Het is mogelijk anorexia te overwinnen. Ouders kunnen belangrijke bondgenoten worden van hun kind op de weg naar genezing.

Werkboek Anorexia en boulimia nervosa geeft informatie over onder andere het ontstaan, de lichamelijke gevolgen en het in stand houden van eetstoornissen. Aspecten als gezonde voeding, sporten en bewegen, alsmede de verschillende therapievormen komen tevens aan de orde. Patiënten die meer over hun eetstoornis willen weten, krijgen met de speciale huiswerkopdrachten gelegenheid na te denken over hun eigen eetprobleem en hoe daarmee om te gaan.

De totstandkoming van dit boek is voor een belangrijk deel gesubsidieerd door Mentrum, Centrum voor Psychotherapie, in het kader van het zorgprogramma eetstoornissen in de regio Amsterdam-Centrum, Oud-West en Noord.

Dit werkboek is bedoeld voor mensen met anorexia of boulimia nervosa. Het is uitermate geschikt als hulpmiddel in een therapie of als werkboek in educatiegroepen voor eetstoornissen en zelfhulpgroepen.

Geplaatst door .